Dieta przyjazna dla łowiectwa podwodnego i freedivingu. To co wiem i co wypraktykowałem na sobie zawarłem w tym krótkim filmie. Te informacje zamieściłem już w jednym ze ostatnich swoich filmów, ale są tam mocno "zagrzebane" (bodaj od 17 do 19 minuty długiego filmu). Pewnie mało kto "doogląda" aż do tego momentu... Dlatego postanowiłem je wyciągnąć i podać jako oddzielną całość. Wasze doświadczenia "żywieniowe" proszę wpisujcie w tym temacie, może z czasem zbierze się kompletna wiedza.
Codzienna dieta (freediving, spearfishing), która sprzyja dłuższemu wstrzymywaniu oddechu:
Należy spożywać posiłki lekkostrawne, zbilansowane:
węglowodany złożone: Makaron, kasza, ryż, chleb żytni
białka zwierzęce: Czerwone chude mięso, ciemne mięsa - wołowina, cielęcina, piersi z kurczaka lub indyka (najlepiej gotowane, pieczone w folii aluminiowej, lub obsmażone bez tłuszczu, a następnie duszone), jajka
Jako przekąski dobre są orzechy, nasiona słonecznika
Dobrym składnikiem diety są owoce i warzywa (ale surowych nie należy spożywać bezpośrednio przed treningiem)
Należy dbać o obfite i regularne nawadnianie: woda, napoje izotoniczne, świeże soki owocowe i warzywne
Nie należy spożywać alkoholu, ani kofeiny (kawa, coca-cola itp.)
W okresie przed treningiem fredivingu lub uprawianiem spearfishingu nie należy:
spożywać alkoholu i kofeiny,
spożywać produktów ciężkostrawnych
spożywać produktów rozdymających: groch, fasola, kapusta, bigos itp
Przystępując do uprawiania sportów wymagających wstrzymywania oddechu najlepiej mieć pusty żołądek. Dzięki temu:
- można nabrać jednorazowo więcej powietrza bez uczucia dyskomfortu,
- bez trawienia zużycie tlenu jest mniejsze
- łatwiej rozluźnić mięśnie i narządy wewnętrzne
- łatwiej się zrelaksować
- można o wiele łatwiej znosić skurcze przepony (kontrakcje)
- nie ma problemów z refluksem w wypadku częstego pionowego schodzenia na większe głębokości (łowiectwo podwodne)