Jak przyrządzić congera?

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
Awatar użytkownika
W.W.
Posty: 67
Rejestracja: czw, 31 marca 2011, 15:30
Lokalizacja: Łódź

Jak przyrządzić congera?

Postautor: W.W. » pn, 9 kwietnia 2018, 08:15

Witam
Jak przyrządzić congera w warunkach campingu?
Wędzenie niestety odpada.
Pozdrawiam
WW

Awatar użytkownika
bruner
Posty: 4420
Rejestracja: czw, 24 września 2009, 10:49
Lokalizacja: Sosnowiec; Kraków
Kontaktowanie:

Re: Jak przyrządzić congera?

Postautor: bruner » wt, 10 kwietnia 2018, 09:15

Polecam zupę z kongera. Syta i pożywna potrawa, a przy tym szybko strawna. Konger jest chudy (nie tak jak nasz dojrzały węgorz).
To z nazwy jest zupa, ale to takie "dwa w jednym" coś jak nasza zupa rybna z karpia, albo zupa rybna z kręgosłupów pozostałych po "grubym" filetowaniu dorszy w Norwegii. Tylko z dorszy robi się bardzo szybko :)

Wypatroszyć, ogłowić, skórę ściągnąć. nie kroić ryby, lub jeśli trzeba to na możliwie długie kawały. Mięso gotować długo (przy dużym kongerze nawet 2 godziny), aż zacznie odchodzić od kręgosłupa. Można pomóc widelcem mu odejść. Kręgosłup wyciągnąć z gara. mięso z gara odcedzić, zachowując oczywiście wywar. Przetrzeć mięso przez sito (aby pozbyć się luźnych ości). Dodać do wywaru. Dosolić całość do smaku. Gotować chwilę z jarzynami (seler korzeń, pietruszka/seler nać - dość trudno dostać w CRO). W osobnym garnuszku sporządzić zabielacz - najlepiej do congera sprawdza się zwykła mąka rozmieszana z mlekiem. Proporcje takie, żeby było to o konsystencji rzadkiej farby. Ilosć zabielacza - orientacyjnie ok 0.25 - 0,5 litra na 2 litry zupy, zależy jaką kto lubi gęstą. Zabielacz dodać do zupy i mieszać gotując na lekkim ogniu ok 10 minut. Osobno polecam kilka jajek ugotować na twardo, pokroić na połowy i dodać do zupy. Na koniec można dotłuścić nieco po wierzchu kawałkiem masła i posypać z wierzchu pokrojonym koprem.

Orientacyjny czas przyrządzenia zupy z 3 - 4 kg kongera w ilości ok 3 litry - ok 2,5 godziny.
Długo, ale warto. Ja robiłem to zwykle wcześnie rano gdy towarzystwo jeszcze spało, a ja nie szedłem w ten dzień do wody. Wstawali na gotowe...
Bee Free Underwater Piotr Gruszeczka; write to me: gruszeczka_p@wp.pl http://www.youtube.com/user/PGRbruner
Boże daj mi Pogodę ducha, abym zgadzał się z tym, czego nie mogę zmienić; Odwagę, abym zmieniał to, co zmienić mogę i Mądrość abym umiał odróżnić jedne sprawy od drugich.
*Przepraszam każdego, komu uda się tak przekształcić sens mojej wypowiedzi, że poczuje się zniesmaczony lub osobiście obrażony

http://www.sspoland.pl/

Awatar użytkownika
W.W.
Posty: 67
Rejestracja: czw, 31 marca 2011, 15:30
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak przyrządzić congera?

Postautor: W.W. » wt, 10 kwietnia 2018, 11:10

Wielkie dzięki, zapisałem.
Murenę przygotowałem jak smażonego węgorza, w sosie własnym, z przyprawami. Doskonała sprawdziła się przyprawa egipska. To jakaś ich mieszanina ziół, czosnku, papryki i czegoś tam jeszcze, ale piekielnie ostra i nadająca specyficznego smaku.
Congera jeszcze nie pozyskałem, stąd pytanie.
Zaskoczyłeś mnie, że jest suchszy od naszego węgorzyka.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
WW

Awatar użytkownika
bruner
Posty: 4420
Rejestracja: czw, 24 września 2009, 10:49
Lokalizacja: Sosnowiec; Kraków
Kontaktowanie:

Re: Jak przyrządzić congera?

Postautor: bruner » czw, 12 kwietnia 2018, 15:07

Oczywiście zupę przyprawić trzeba sobie do smaku - np. pieprzem, solą itp.
Bee Free Underwater Piotr Gruszeczka; write to me: gruszeczka_p@wp.pl http://www.youtube.com/user/PGRbruner
Boże daj mi Pogodę ducha, abym zgadzał się z tym, czego nie mogę zmienić; Odwagę, abym zmieniał to, co zmienić mogę i Mądrość abym umiał odróżnić jedne sprawy od drugich.
*Przepraszam każdego, komu uda się tak przekształcić sens mojej wypowiedzi, że poczuje się zniesmaczony lub osobiście obrażony

http://www.sspoland.pl/

Awatar użytkownika
W.W.
Posty: 67
Rejestracja: czw, 31 marca 2011, 15:30
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak przyrządzić congera?

Postautor: W.W. » czw, 12 kwietnia 2018, 16:31

Dzięki.
Myślałem o uprużeniu jak murenę czy węgorzyka.
On ma naprawdę tyle ości?
Pozdrawiam
WW

INDIANISKO
Posty: 848
Rejestracja: ndz, 28 czerwca 2009, 19:33

Re: Jak przyrządzić congera?

Postautor: INDIANISKO » sob, 14 kwietnia 2018, 14:21

Nawet MS70s stwierdził że conger jest ościsty i mało smaczny. Jak ryba jest gówniana głodny kot odpuszcza po godzinie MS70s po trzech ;)
"spearfishing...zabijamy z miłości do natury"

Awatar użytkownika
W.W.
Posty: 67
Rejestracja: czw, 31 marca 2011, 15:30
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak przyrządzić congera?

Postautor: W.W. » sob, 14 kwietnia 2018, 15:04

Dzięki, zatem go sobie odpuszczę. :-)
Pozdrawiam
WW


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość