Panowie mały elaborat na temat wędzenia ryb.Wędzenie na gorąco wymaga temp.około 90stopni C.Zanim zawiesimy ryby na rusztach,należy je oprawić,dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą,a następnie przez 30minut moczyć w solance 1szklanka wody na 5litrów wody.Po wyjęciu z solanki trzeba rybę opłukać i dokładnie wysuszyć.Najpierw,przez30-40min.w temp.do 50stponi podsuszamy rybę.Potem w temp.55-60 stopni wędzimy przez od1do3godz.Na koniec przez około 20 min.podnosimy temp.od 60 do90 stopni.Po uwędzeniu ryba powinna mieć mięso delikatne i soczyste a skórka powinna być złocista lub jasnobrunatna i ryba ma wtedy lekko słonawy i dymny smak.Drewna do wędzenia używa się tylko liściastego-buk,dąb,olcha,grab,wiąz,klon.akacja,śliwa,grusza,jabłoń.Zależnie od rodzaju drewna ryba nabiera różnego koloru.I tak:dąb-brąz,akacja i olcha-cytrynowy,lipa buk,jesion i klon-złocistożółtą.Do solanki można dodać kilka pogniecionych ziaren jałowca,gałki muszkatołowej,kminku,kilka plastrów cebuli,liść chrzanu i trochę całych ziaren ziela angielskiego.Do tego można dodać parę kropel soku z cytryny.Taka zaprawa musi się dobrze przegryżć przez około 12 godz.W zaprawie z dodatkami ryba musi się oczywiście odpowiednio przegryżć.Musi to trwać około 12-18godz.Wtedy wychodzi ryba znakomita na zakąskę nadającą się nawet do spirytusu.Życzę SMACZNEGO.