składniki:
1 szczupak (ok 1.5 kg)
5 dag masła
1 łyżka oleju
tarta bułka
sól
biały pieprz
50 dag winnych jabłek (soczystych i kwaśnych)
Przyrządzenie:
1. Jabłka obrać, jedno nieobrane pozostawoć do dekoracji, resztę pokroić, włożyć do płaskiego rondla, podlać 1/4 szklanki widy i rozgotować na mus
2. Rybkę sprawić, opłukać, pokroić na dzwonka, posypać solą i pieprzem, odstawić na godzinkę coby przesiąkły
3. Dzwonka posypać tartą byłką, nadmiar byłki zsypać, usmażyć na rozgrzanym maśle zmieszanym z olejem
4. Delikatnie przełożyć na goracy mus jabłkowy, dusić w nim 10 minutek, uważając by rybka się nie rozpadła
5. Wyjąć na półmisek wraz z musem, obłozyć plasterkami jabłka.