Przepis pochodzi od znajomego, wcześnie urodzonego łowcy podwodnego.
Składniki:- szczupak (min. 1 kg i dla tej wagi będą podane proporcje pozostałych składników)
- 400g koniecznie wędzonego boczku lub słoninki
- 3 duże pomidory (może być też puszka lub kartonik gotowych posiekanych bez skórki)
- 1 duża cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- 1 saszetka słodkiej papryki
- kminek (wg uznania)
- śmietana (najlepiej tłusta kremówka, wg uznania)
Przygotowanie:Szczupaka pokroić w dzwonki, osolić, przykryć, zostawić w lodówce na 30 min.
Na patelni podsmażyć boczek, dorzucić cebulę, poczekać aż się zeszkli.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, wrzucić na patelnię. Można też użyć gotowych już w puszce lub kartoniku.
Dodać sól, pieprz, czosnek, wg uznania.
Wrzucić dzwonki szczupaka do sosu, ma się dusić aż nie zmięknie (około 20 min).
Gdy będzie już miękki, wyjąć kawałki szczupaka z sosu, oddzielić mięso od ości. Oddzielone mięso ponownie wrzucić do sosu, dodać kminku i całą saszetkę słodkiej papryki.
Dusić jeszcze 20 min, na koniec dodać śmietanę.
Gdy to komuś podacie, może się nawet nie skapnąć, że spożywa właśnie rybę. Wyśmienity gulasz, polecam