Teraz jeden z moich ulubionych przepisów.Uwielbiam kuchnię orientalną,ale potrawa musi być z jajem, a ta właśnie taka jest.
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
450 g filetów z dorsza bez skóry
mąka do smażenia
1 ząbek czosnku wyciśnięty
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu rybnego
1 puszka mleka kokosowego
200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
20 świeżych liści bazylii
ryż jaśminowy do podania
(nie zastępujcie zwykłym ryżem, ma to znaczenie kulinarne)
1 - Rozgrzać olej we włoku lub głębokiej patelni.
2 - Usunąć ości z ryby i pokroić w dużą kostkę
(ja wycinam cały pasek krojąc wzdłuż linii bocznej po obu stronach ości)
3 - Rybę przyprawić, obtoczyć w mące i obsmażyć na dużym ogniu tak, żeby brzegi były brązowe ( 3-4 minuty).Trzeba robić to delikatnie, żeby ryba nam się nie rozpadła.
4 - W miseczce wymieszać czosnek, pastę curry, sos rybny oraz mleko kokosowe.
Przygotowaną miksturę wlać do ryby i doprowadzić do wrzenia.
5 - dodać pomidorki i gotować na małym ogniu 5 minut
6 - liście bazylii grubo posiekać i dodać do reszty bardzo delikatnie
7 - Podawać na gorąco ze świeżym ugotowanym ryżem
Smacznego !