[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
TATAR Z ŁOSOSIA - Spearfishing.pl

TATAR Z ŁOSOSIA

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
Awatar użytkownika
annacz1
Posty: 39
Rejestracja: czw, 22 stycznia 2009, 21:46
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

TATAR Z ŁOSOSIA

Postautor: annacz1 » sob, 24 stycznia 2009, 21:17

tatar z łososia
360 g sprawionego łososia bez skóry oraz czarnej warstwy tłuszczu, pokrojonego na 1 cm kawałki (około 1 ½ szklanki)
2 ½ łyżki posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
1 łyżka osączonych kaparów
2 łyżeczki oliwy dobrej jakości
1 łyżeczka ryżowego octu winnego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sałatka z kalafiora
300 g różyczek kalafiora
1 łyżka oliwy dobrej jakości
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka czerwonego octu winnego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przybranie
2 jajka ugotowane na twardo, obrane
2 łyżki podartych liści bazylii

Przygotowanie tatara
Nie później niż na 30 minut przed podaniem, połączyć w misce wszystkie składniki i schłodzić w lodówce.

Przygotowanie sałatki z kalafiora
Doprowadzić do wrzenia na patelni ¾ szklanki wody. Wrzucić różyczki kalafiora. Ponownie doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na ostrym ogniu do miękkości przez 4-5 minut. Odlać wodę, pokroić grubo różyczki kalafiora i połączyć w misce z pozostałymi składnikami.

Przygotowanie przybrania
Krajalnicą do jajek pokroić jajka na plasterki, następnie obrócić je o 90 stopni i przekroić jeszcze raz, aby powstały długie słupki. (Można do tego celu użyć noża.) W miseczce wymieszać słupki jajka z bazylią. Rozłożyć na cztery talerze, tworząc krąg wokół krawędzi.

Na środku ustawić metalową foremkę bez dna. Włożyć do środka warstwę sałatki z kalafiora. Przykryć warstwą tatara. Ostrożnie usunąć foremki. (Można nałożyć łyżką sałatkę z kalafiora wewnątrz kręgu z jajka i przykryć tatarem.) Natychmiast podawać.

Awatar użytkownika
doox
Site Admin
Posty: 3320
Rejestracja: wt, 4 marca 2008, 16:35
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: TATAR Z ŁOSOSIA

Postautor: doox » ndz, 28 czerwca 2009, 14:39

Zostało trochę łososia po sushi to przygotowalem dzisiaj tatar. Z braku składników i czasu zastosowałem najprostrzy przepis z możliwych, łosoś, cebula, oliwa, sól i pieprz. Teraz całość "przegryza" się w lodówce. Zobaczymy wieczorkiem jak smakuje...bo wygląda tak:
Załączniki
tatar.jpg
tatar.jpg (69.02 KiB) Przejrzano 2041 razy
...if you accept the sea by all means you will enjoy anything in the water...
...najważniejszy w życiu jest las i woda...Jancio Wodnik....


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość