[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SURÓWKĄ Z BOTWINKI -Spearfishing.pl

ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SURÓWKĄ Z BOTWINKI

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
Awatar użytkownika
annacz1
Posty:39
Rejestracja:czw, 22 stycznia 2009, 21:46
Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SURÓWKĄ Z BOTWINKI

Postautor: annacz1 » czw, 22 stycznia 2009, 22:22

Łosoś w cieście francuskim z surówką z botwinki


Filety z łososia zapiekane w piekarniku, zawinięte w gotowe ciasto francuskie. Z surówką z młodych liści botwinki, rzodkiewką i ogórkiem, z ziołowym winegretem z koperkiem i szczypiorkiem.

* Ja łososie piekłam ułożone w naczyniu żaroodpornym. Myślę, że ciasto bardziej by się napuszyło, gdybym do pieczenia użyła blaszki.
* Mi w tym daniu odrobinę brakowało jakiegoś sosu, pomogła oliwa z oliwek, którą skropiłam talerz z gotową potrawą. Można też przygotować pyszny SOS ZIOŁOWY, taki jaki kiedyś użyłam do podobnego dania z kuchni francuskiej.
* Myślę też, że jeśli gotowe ciasto francuskie, które jest już odpowiednio przygotowane do użycia i rozwałkowane, dodatkowo bym jeszcze trochę rozwałkowała na cieńszy placek, roladki krócej by się piekły i ciasto szybciej by się zarumieniło. Jednocześnie łosoś byłby bardziej soczysty.


Składniki dla 2 osób:
Łosoś w cieście francuskim z botwinką

• 2 filety z łososia, po około 130 g każdy
• gotowe ciasto francuskie (około 150 g)
• 1 żółtko

Surówka:
• 2 garście młodych listków botwinki
• 1/3 świeżego ogórka
• 4 rzodkiewki

Ziołowy winegret:
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• 1 i 1/2 łyżki octu winnego
• 1/3 łyżeczki cukru
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

* Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Składniki winegretu wymieszać w miseczce. Filety z łososia umyć, osuszyć, lekko posolić i oprószyć pieprzem.
* Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyciąć z niego dwa prostokąty. Zawinąć w nie łososia, przycinając resztę ciasta nożem. Ułożyć na lekko wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia.
* Wierzch ciasta wysmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec przez 15 minut aż ciasto napuszy się i zarumieni.
* W miseczce umieścić umyte i osuszone listki botwinki, cienko pokrojonego ogórka oraz rzodkiewki. Wymieszać i polać winegretem. Rozłożyć na 2 talerze i podawać z łososiem. Danie można skropić oliwą z oliwek lub podać z sosem ziołowym.

Przepis na szybkie danie z łososia. Przepis na danie z ciastem francuskim

Surówka z botwinki, rzodkiewki, ogórka i szczypiorku, z sosem ziołowym.

Awatar użytkownika
doox
Site Admin
Posty:3326
Rejestracja:wt, 4 marca 2008, 16:35
Lokalizacja:Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Łosoś w cieście francuskim z surówką z botwinki

Postautor: doox » pt, 23 stycznia 2009, 09:47

Krzychu, czeka cie chyba jakies oficjalne wyróznienie za zwerbowanie Anny. :-)
Zapraszamy do pisania. Mam nadzieję, że i inni dorzucą coś od siebie :-)

Ps.
Zapaszamy o działu "Powitalnia". Napisz proszę parę słów o sobie. Taki zwyczaj...i taki regulamin :-)
...if you accept the sea by all means you will enjoy anything in the water...
...najważniejszy w życiu jest las i woda...Jancio Wodnik....


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 61 gości