[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
SŁODKOŚCI -Spearfishing.pl

SŁODKOŚCI

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
Awatar użytkownika
annacz1
Posty:39
Rejestracja:czw, 22 stycznia 2009, 21:46
Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle
SŁODKOŚCI

Postautor: annacz1 » czw, 5 lutego 2009, 21:01

Bananowo- kokosowa wariacja serowa
łatwe
Składniki Przepis
CIASTO:
3 jaja
2 żółtka
8 dag cukru pudru
10 dag mąki
1 mała torebka proszku do pieczenia
1-2 łyżki ciemnego kakao

KREM
3 łyżeczki żelatyny
25 dag białego sera tłustego
25 dag serka mascarpone
50 ml mleka
2 duże banany
2 łyżki wiórków kokosowych
50 ml malibu
15 dag cukru pudru
2 białka

PONCZ
50 ml malibu
25 ml przegotowanej wody CIASTO:
Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ucieranej masy. Przygotowane ciato rozsmarować na blaszce i piec w temp 180 stopni przez 20 min. ( piekarnik rozgrzany).
KREM:
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem tak żeby nie było grudek, dodać do masy serowej serek mascarpone.
Mleko wlać do rondelka, wsypać wiórki pogotować chwilke razem, dodać żelatynę i mieszać na malutkim ogniu aż się żelatyna rozpuści. Przestudzić lekko, dodać malibu i wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Mleko z żelatyną dodać do masy serowej miksując razem.
Do piany dodawać po łyżce masy serowej mieszając delikatnie.

Zupełnie zimny biszkopt naponczować, ułożyć na nim połowę masy, ułożyć pokrojone wzdłuż, lub w plasterki banany, przykryć pozostałą masą. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki można udekorować plasterkami bananów i stopioną czekoladą.
Smacznego!!!

Awatar użytkownika
annacz1
Posty:39
Rejestracja:czw, 22 stycznia 2009, 21:46
Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle

Re: SŁODKOŚCI.......

Postautor: annacz1 » czw, 5 lutego 2009, 21:04

Słodka walentynka
składniki: 3 paczki herbatników
krem do karpatki na 400 ml
400 ml mleka
150 g biszkoptów
puszka mleka słodzonego ugotowanego na karmel
orzechy
paczka krakersów
2 śnieżki na mleko
400 ml śmietany kremówki
Opis przyrządzania: na spodzie dużej blachy ułożyć herbatniki. ubić krem do karpatki według przepisu. wyłożyć na ciastka. na kremie ułożyć biszkopty (płaskim do góry), polać karmelem i posypać orzechami. następnie całe krakersy. Śnieżkę ubić w kremówce i wyłożyć na krakersy. posypać śmietanę pokruszonymi krakersami.

Awatar użytkownika
annacz1
Posty:39
Rejestracja:czw, 22 stycznia 2009, 21:46
Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle

Re: SŁODKOŚCI

Postautor: annacz1 » sob, 7 listopada 2009, 21:02

Ryba pomidorowo-ananasowa


Czas przygotowania: ok. 20 min.

Niezbędne będą:

- rondelek

- patelnia



Składniki (na 3 słuszne porcje):

- ok. 350g ryby białej (u mnie była panga, dodkonale sprawdzają się także ryby morskie: mintaj czy dorsz)

- 3 mięsiste pomidory albo puszka gotowych, krojonych (polecam tą drugą opcję!)

- 1 cebula średniej wielkości

- 3-4 ząbki czosnku

- ok. 8 łyżek ketchupu dobrej jakości (daję Heinza klasycznego, sprawdza się świetnie!)

- puszka ananasa

- prażone ziarno sezamu

- olej lub oliwa do smażenia



Do dzieła!

Przyrządzamy rybę: kroimy na dość małe kawałki, ok. 4x7cm, obsalamy, obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor, odkładamy na talerz. Przystępujemy do sosu. W garnku podsmażamy na złoto pokrojoną dość drobno cebulę, dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy razem. Następnie dorzucamy pomidory, odparowujemy nadmiar wody aż do uzyskania pulpy (jeżeli mamy pomidory z puszki, albo pulpę, ten proces odpada). Dodajemy ketchup, oraz pokrojonego w kostkę ananasa, ewentualnie szczyptę soli (ja nie dosalam, wystarcza to, co jest w ketchupie, ale jestem "małosolna", więc dla niektórych może być mało). Chwilę wyrkolimy na wolnym ogniu po czym dorzucamy rybę i dusimy kilka minut. Na samym końcu dosypujemy uprażony na suchej patelni sezam. (można też posypać nim wierzch potrawy przed podaniem). Serwujemy podle uznania: ciepłe czy zimne, z ryżem, makaronem czy kuskusem :). Smacznego!


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 6 gości

cron