[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Spearfishing.pl •Jak przyrządzić congera?
Strona 1 z 1

Jak przyrządzić congera?

: pn, 9 kwietnia 2018, 08:15
autor: W.W.
Witam
Jak przyrządzić congera w warunkach campingu?
Wędzenie niestety odpada.

Re: Jak przyrządzić congera?

: wt, 10 kwietnia 2018, 09:15
autor: bruner
Polecam zupę z kongera. Syta i pożywna potrawa, a przy tym szybko strawna. Konger jest chudy (nie tak jak nasz dojrzały węgorz).
To z nazwy jest zupa, ale to takie "dwa w jednym" coś jak nasza zupa rybna z karpia, albo zupa rybna z kręgosłupów pozostałych po "grubym" filetowaniu dorszy w Norwegii. Tylko z dorszy robi się bardzo szybko :)

Wypatroszyć, ogłowić, skórę ściągnąć. nie kroić ryby, lub jeśli trzeba to na możliwie długie kawały. Mięso gotować długo (przy dużym kongerze nawet 2 godziny), aż zacznie odchodzić od kręgosłupa. Można pomóc widelcem mu odejść. Kręgosłup wyciągnąć z gara. mięso z gara odcedzić, zachowując oczywiście wywar. Przetrzeć mięso przez sito (aby pozbyć się luźnych ości). Dodać do wywaru. Dosolić całość do smaku. Gotować chwilę z jarzynami (seler korzeń, pietruszka/seler nać - dość trudno dostać w CRO). W osobnym garnuszku sporządzić zabielacz - najlepiej do congera sprawdza się zwykła mąka rozmieszana z mlekiem. Proporcje takie, żeby było to o konsystencji rzadkiej farby. Ilosć zabielacza - orientacyjnie ok 0.25 - 0,5 litra na 2 litry zupy, zależy jaką kto lubi gęstą. Zabielacz dodać do zupy i mieszać gotując na lekkim ogniu ok 10 minut. Osobno polecam kilka jajek ugotować na twardo, pokroić na połowy i dodać do zupy. Na koniec można dotłuścić nieco po wierzchu kawałkiem masła i posypać z wierzchu pokrojonym koprem.

Orientacyjny czas przyrządzenia zupy z 3 - 4 kg kongera w ilości ok 3 litry - ok 2,5 godziny.
Długo, ale warto. Ja robiłem to zwykle wcześnie rano gdy towarzystwo jeszcze spało, a ja nie szedłem w ten dzień do wody. Wstawali na gotowe...

Re: Jak przyrządzić congera?

: wt, 10 kwietnia 2018, 11:10
autor: W.W.
Wielkie dzięki, zapisałem.
Murenę przygotowałem jak smażonego węgorza, w sosie własnym, z przyprawami. Doskonała sprawdziła się przyprawa egipska. To jakaś ich mieszanina ziół, czosnku, papryki i czegoś tam jeszcze, ale piekielnie ostra i nadająca specyficznego smaku.
Congera jeszcze nie pozyskałem, stąd pytanie.
Zaskoczyłeś mnie, że jest suchszy od naszego węgorzyka.
Jeszcze raz dzięki.

Re: Jak przyrządzić congera?

: czw, 12 kwietnia 2018, 15:07
autor: bruner
Oczywiście zupę przyprawić trzeba sobie do smaku - np. pieprzem, solą itp.

Re: Jak przyrządzić congera?

: czw, 12 kwietnia 2018, 16:31
autor: W.W.
Dzięki.
Myślałem o uprużeniu jak murenę czy węgorzyka.
On ma naprawdę tyle ości?

Re: Jak przyrządzić congera?

: sob, 14 kwietnia 2018, 14:21
autor: INDIANISKO
Nawet MS70s stwierdził że conger jest ościsty i mało smaczny. Jak ryba jest gówniana głodny kot odpuszcza po godzinie MS70s po trzech ;)

Re: Jak przyrządzić congera?

: sob, 14 kwietnia 2018, 15:04
autor: W.W.
Dzięki, zatem go sobie odpuszczę. :-)