[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
OŚMIORNICA STIFADO -Spearfishing.pl

OŚMIORNICA STIFADO

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
krzysiek4
OŚMIORNICA STIFADO

Postautor: krzysiek4 » śr, 17 września 2008, 20:29

kuchnia Grecka


ośmiornica stifado [htapodii stifado]
czas duszenia 50-60 minut-8 porcji

2kg ośmiornicy
1kg małych cebulek
6 ząbków czosnku
10 ziaren pieprzu
przecier pomidorowy
szklanka oliwy
pół szklanki czer.wytra,wina
2 łyżki octu
4 liście laurowe,sól

pokrojoną w kawałki dusimy bez wody w garnku,
kiedy wchłonie własny sos dodajemy ocet,oliwę i smażymy kilka minut.
następnie obrane całe cebulki,czosnek,wino,przecier pom,pieprz i liscie lau.
solimy do smaku i dusimy do miękkości na małym ogniu,stale mieszając.

ośmiornica z makaronem.[htapodi me makaronaki kofto]
60 minut,4 porcje

1 kg ośmiornicy
1/2 makaron [kolanka ]
1/2 dojrzałe pomidory
pół szklanki wina
szklanka oliwy
duża drobno posiekana cebula,sól,pieprz.

jak wyżej dusimy aż odparuje własny sos,dodajemy oliwe,cebule i smażymy na złoty kolor.
dodajemy wino,przetarte pomidory,sól,pieprz.
uzupełniamy do połowy wodą i dusimy na małym ogniu.
kiedy ośmiornica będzie miękka dolewamy jeszcze trochę wody i wrzucamy makaron.
potrawa będzie gotowa kiedy zmięknie makaron.


ośmiornica w winie [htapodi krasato]
60 minut, 10 porcji

2 kg ośmiornicy
1/2 szklanki oliwy
szklanka wina
pieprz.

rozgrzewamy olej w rondlu wrzucamy pokrojoną ośmiornicę ,gotujemy do odparowania własnego sosu,dodajemy sól,pieprz i gasimy potrawę winem.
dusimy do miękkości-sos powinien częściowo odparować i zgęstnieć.

smacznego.



ps,nie dałem tych przepisów [coś na ruszt]wyskakuje mi błąd połączenia.

Awatar użytkownika
annacz1
Posty:39
Rejestracja:czw, 22 stycznia 2009, 21:46
Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle

Ośmiornica po galicyjsku

Postautor: annacz1 » śr, 4 listopada 2009, 20:16

Ośmiornica po galicyjsku

Ośmiornica to bardzo popularny “dar morza” w Hiszpanii i szczególnie w jej
północno-zachodniej części zwanej Galicia (Vigo, A Coruña).

Skladniki:

- 1 kg ośmiornicy (mogą być też ośmiornice małe);
- 3 zębki czosnku (rozdrobnione w wyciskarce);
- 1/3 szklanki oleju z oliwek;
- łyżeczka (od herbaty) mielonej papryki (czerwonej) zwanej pimientón;
- sól;
- pieprz mielony (pimienta molida).

Ośmiornicę należy dokładnie oczyścić usuwając WSZYSTKO co nie jest mięsem
włacznie z oczami. Należy też odciąć końce macek (jakies 2-3 cm). Następnie
trzeba .. zmiękczyć mięso. Chodzi o porwanie włókien które mają bardzo zwięzłą
strukture i powodują twardość mięsa. Są tu dwie szkoły. Pierwsza (tradycyjna)
to (niestety) okładanie drewnianym tłuczkiem (młotkiem) ciała ośmiornicy (coś
jak schabowe), też macek jeszcze przed gotowaniem. Druga szkoła to włożenie
wyczyszczonej, surowej ośmiornicy do zamrażalnika w celu kompletnego zamrożenia.
Przy zamrożeniu w sposób „naturalny” pękają włókna mięsne (zamraża się woda
wewnątrz) i w ten sposób powoduje zmiękczenie mięsa. Oczywiście przed
gotowaniem należy ja całkowicie rozmrozić.

Gotowanie

Mówią, że najlepszy pojemnik do gotowania (garnek) ośmiornicy powinien być z miedzi. Jesli chodzi o wodę do gotowania też należy ją przygotować. Do tego celu będzie potrzebna nastepujaca zalewa:

- 3 litry wody .. najlepiej odstanej 1 dzień (wyjdą bąbelki chloru);
- 1 listek laurowyl;
- 1/2 średniej, obranej cebuli bez posiekania;
- 4-6 ziaren czarnego pieprzu;
- pęczek natki z pietruszki;
- 2 łyżki stołowe soli.

Przygotowanie:

Zagotować tylko wodę w dość dużym garnku (wymiary ośmiornicy). Do gotującej wody włożyc cała ośmiornicę i ... NATyCHMIAST JA WYJąC. Powtórzyć to samo jeszcze dwa razy pamietając, że woda zawsze ma wrzeć. (Asustar el pulpo - przestraszyć ośmiornicę)

Po tym, doprowadzić do powtórnego wrzenia dodając składniki zalewy (laurel, pieprz, cebula, natka pietruszki i sól). Zanurzyć osmiornice we wrzadku. Ma byc calkowicie zanurzona w wodzie.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do miekkosci mięsa. Tutaj mała
obserwacja: w zależności od wielkości, wieku i jakości (gatunku) ośmiornicy, czas gotowania będzie rożny i może dojść nawet do 3 godzin.
Kiedy ośmiornica będzie już ugotowana, wyjać z garnka, dobrze odsączyć i pozostawić do calkowitego ostygniecia. Nastepnie, należy pokroić ośmiornice bardzo ostrym nożem na kawalki (np. plasterki 2-3 milimetrowe) o wielkosci pozwalajacej na jednorazowe włożenie do ust (nie gryzie sie łatwo).

Teraz sos do polania plasterków: wymieszać czosnek z olejem, zmielona papryka, solą i pieprzem.

Położyc plasterki ośmiornicy na talerzu i polać sosem. Podawać należy w
temperaturze otoczenia lub bardzo lekko ciepłe.

Awatar użytkownika
WENTILO
Posty:486
Rejestracja:ndz, 15 marca 2009, 13:36
Lokalizacja:Jastrowie

Re: OŚMIORNICA STIFADO

Postautor: WENTILO » pn, 4 listopada 2013, 11:41

:clap: :wave: :e_wink: :e_biggrin: :wink: :D
Załączniki
43(1)(1).gif
43(1)(1).gif (31.46KiB)Przejrzano 4612 razy
alkohol1.jpg


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 14 gości

cron