zupa rybna
czas-30-40minut
ryba,ryby nadające się do gotowania
6-8 ziemniaków
3-4 małe cebule
3-4 małe marchewki
pęczek natki selera
2 pomidory
1/2 szklanki oliwy
cytryna
trochę ryżu
rybę,rybki -oprószyć dobrze solą i odstawić
ziemniaki,marchew,cebule zalewamy wodą by je zakryła,nać selera związaną nicią i pokrojone pomidory na cztery,dolewamy oliwę i gotujemy.
kiedy jarzyny będą PRAWIE gotowe ,dolewamy wodę i rybę,ryby
gotujemy około 20-stu minut.
wykładamy na półmisek jarzyny i na to rybę ,ryby.
wywar gotujemy jeszcze chwilę dodając ryż i sól do smaku.
kiedy ryż gotowy zdejmujemy z ognia i możemy zagęścić zupe śmietaną lub ubitymi białkami jaj
uważać by się nie scieły