przepis z pobliskiej wyspy Speces, tam pomnik i muzeum poświęcone pamięci kobiety przywódczyni powstania.
ryby a la speciota czas pieczenia 40-50minut 6 porcji
1,5 kg ryb morskich
1/2 szklanki oliwy
1/2kg cebuli
1 szklanka przetartych pomidorów
1/2 szklanki białego wyt,wina
bułka tarta
1/2 kg pokrojonych w plastry pomidorów
2-3 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki,sól,pieprz,odrobina cukru
ryby kroimy w dzwonka ,solimy i odstawiamy na kwadrans.
układamy w brytfance i posypujemy cebulą pokrojoną w krążki.
[można też dno brytfanki wyłożyć ziemniakami,krojonymi oczywiście w plastry]
dolewamy wino.
z oliwy,przetartych pomidorów,odrobiny cukru,soli i pieprzu robimy gęsty sos.
połowę wlewamy do ryb.
do drugiej połowy dodajemy bułkę tartą,posiekany czosnek i natkę pietruszki-to musi być gęste! i polewamy ryby.
jeszcze rozkładamy plastry pomidorów tak by przykryć całość i do piekarnika [średnio gorący]
na około 40-50 minut.