[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
HOMARY -Spearfishing.pl

HOMARY

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
krzysiek4
HOMARY

Postautor: krzysiek4 » śr, 24 grudnia 2008, 08:46

8) http://www.dobrakuchnia.com/content/view/784/89/

Homar gotowany
[astakos wrastos]
czas 40-50 min.

1-homar lub langusta
1-gałązka selera
1/2-szklanki oliwy
2-duże cytryny
sól,biały pieprz
\
do gotowania [astakosa czy koloktipe ]dokładnie myjemy,kawałkami gazy,waty,
możemy pozatykać ewentualne otwory,czy miejsca po odłamanych odnużach.
wkładamy do dużego garnka,dużo wody,mocno solimy,dorzucamy seler i gotujemy
40-50 minut.
wyjmujemy i studzimy chwile tak by móc rekoma odłamać odnuża,
rozkrawamy go wzdłuż i ostrożnie wyjmujemy wnętrzności,
z odnuży też wyjmujemy jadalne mięso.
z oliwy,soku cytrynowego,pieprzu,soli i ikry[może być we wnętrzu homara]
wyrabiamy sos którym polewamy naszego [robala,komara,babe,itd]
Załączniki
KOCHAĆ HOMARY !!!.jpg
KOCHAĆ HOMARY !!!.jpg (49.64KiB)Przejrzano 4858 razy

krzysiek4

Re: przepisy kuchni greckiej

Postautor: krzysiek4 » śr, 24 grudnia 2008, 10:06

8) Homar z ruszta

w zasadzie homara powinno się grilowac w całości
grilowane przepołowione połówki nabiorą lekiego posmaku dymu ale zato nie mamy pieczonych wnętrznosci.
:wink:
jeśli mamy mrożone-gotujemy dużą ilośc mocno osolonej wody,wrzucamy na 2-3 minuty,
wyjmujemy i studzimy.kiedy można je już trzymac w dłoni,rozcinamy na pół ostrym nożem,
wyjmujemy wnętrzności i żyłke z ogona.
smarujemy oliwą lub masłem,układamy na ruszcie skorupami do góry,
pieczemy około 10 min.na średnim ogniu.
przekręcamy ,ponownie smarujemy i dopiekamy jeszcze około 5 min.[zbieleją ogony]
homar sam wsobie jest aromatyczny[zapach na mile w koło] przyprawą może być;
sok cytrynowy,sól ,pieprz,
żywe przed położeniem na ruszt uśmiercamy :!:
czubkiem noża między oczy . :roll:

Awatar użytkownika
WENTILO
Posty:486
Rejestracja:ndz, 15 marca 2009, 13:36
Lokalizacja:Jastrowie

Re: HOMARY

Postautor: WENTILO » pn, 4 listopada 2013, 11:49

:clap: :good: :th_thmali172: :wave: :snorkel: :e_biggrin: :D
Załączniki
ja.gif
ja.gif (4KiB)Przejrzano 4476 razy
Animation7.gif
Animation7.gif (71.11KiB)Przejrzano 4476 razy


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 10 gości