MAŁŻE NADZIEWANE
[midia gemista]
czas duszenia 30 minut
Małże
ryż
oliwa
cebula
sól,pieprz
będą gotowane,więc musimy bardzo dokładnie umyć skorupki
najlepiej ostrą sciereczką.
wsypujemy do dużej ilości wody i gotujemy.
kiedy małże się otworzą-odstawiamy do ostygnięcia
[nie otwarte wyrzucamy]
na patelni przygotowujemy farsz,czyli drobno posiekaną cebulke
smazymy na złoty kolor,dosypujemy ryż,odrobine soli i pieprz,
wymieszany farsz dusimy chwilę i odstawiamy.
kiedy już wszystko lekko ostygnie,otwarte małże nabijamy farszem i zamykamy.
układamy ciasno w rondelku,dodalemy oliwy i wodę w której się wcześniej gotowały,
dusimy na bardzo małym ogniu do chwili kiedy zmieknie ryż,
wyjmujemy na półmisek -gotowe-możemy też spożywać tak przygotowane na zimno.