[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
SMACZNY SZCZUPAK -Spearfishing.pl

SMACZNY SZCZUPAK

Zapraszam wszystkich do podzielenia się swoimi ulubinymi przepisami kulinarnymi, czyli jak przygotować dobre danie rybne.
Awatar użytkownika
kuczu
Posty:118
Rejestracja:ndz, 21 czerwca 2009, 21:00
Lokalizacja:Warszawa
SMACZNY SZCZUPAK

Postautor: kuczu » pn, 29 czerwca 2009, 19:51

Do przygotowania smacznego sczupaka potrzebujemy:

- szczupaka- koniecznie samemu upolowanego
- prawdziwego masła- nie margaryny lub innego masmixu
- kopru
- wykałaczek

Szczupaka patroszymy, solimy. Do oprawionego sczupaka pakujemy kopru ile wlezie, i z pół kostki masła. Brzuch spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne nacieramy trochę masłem. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i ściukę pieczemy jakieś 45-60 min, a tak naprawdę zależy od okazu. Ja piekę godzinkę takiego 1,5 kg. One często biorą na dziabę.
Włala. Przypuszczam, że efekt końcowy Was pozytywnie zaskoczy.

pozdrawiam i życzę smacznego

Awatar użytkownika
sharky
Posty:1706
Rejestracja:ndz, 7 września 2008, 19:23
Lokalizacja:Warszawa

Re: Smaczny szczupak

Postautor: sharky » wt, 30 czerwca 2009, 19:34

Ciekawy przepis. Trzeba wypróbować :D
Delta Wołgi El-Dorado. Strzel i wypuść.

Awatar użytkownika
annacz1
Posty:39
Rejestracja:czw, 22 stycznia 2009, 21:46
Lokalizacja:Kędzierzyn-Koźle

Szczupak w śmietanie

Postautor: annacz1 » śr, 4 listopada 2009, 20:10

Szczupak w śmietanie


Przygotowanie: 5 minut

Pieczenie: 30-40 minut

Duszenie: 15 minut

Trudność: łatwy


Składniki na 4 porcje

• 450 g filetów ze szczupaka

• 3 łyżki masła

• 1 mała cebula, pokrojona w kostkę

• 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę

• 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę (może być i mniej)

• 1/2 szklanki pomidorów bez nasion, obranych i pokrojonych

• 1 1/2 szklanki gęstej śmietany

• 1 szklanka tartego sera szwajcarskiego

• 1/4 szklanki bułki tartej

• 1/2 łyżeczki soli


Etapy przygotowania

1. Myślę, że do tego przepisu równie dobrze można wykorzystać inny rodzaj ryby. Ja do tej pory próbowałam tylko ze szczupakiem. Jest naprawdę smaczny przygotowany w ten sposób. W rondelku trzeba rozgrzać masło, dodać cebulę, paprykę i seler, poddusić do miękkości. Dodaj następnie pomidory i gotuj na małym ogniu do odparowania płynu.

2. Piekarnik proszę podgrzać do temperatury 180 stopni C. Rybę oczywiście umytą i osuszoną ułóż w naczyniu żaroodpornym, oprósz solą. Jarzyny wyłóż na rybę, następnie przykryj warstwą śmietany, posyp serem i tartą bułką. Piecz około 30-40 minut.


Wróć do „Coś na ruszt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika. i 8 gości

cron