[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 590: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 646: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Spearfishing.pl •ZUPA RYBNA Z SELEREM
Strona 1 z 1

ZUPA RYBNA Z SELEREM

: ndz, 1 listopada 2009, 12:32
autor: annacz1
Zupa rybna z selerem


Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 240 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki

* 40 dag filetów rybnych, np. z dorsza
* 3 pomidory
* 2 marchewki
* 2 ziemniaki
* 2 ząbki czosnku
* 2 cebule
* 2 łodygi selera naciowego
* łyżka soku z cytryny
* 4 łyżki oliwy
* po łyżce koperku i natki
* 1 i 1/2 l bulionu
* sól, pieprz

Kup składniki do przepisu
Etapy przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Marchewki i ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Selery obrać, pokroić w plasterki.

Cebule i czosnek obrać, posiekać, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodać pokrojone warzywa, zalać bulionem, oprószyć solą i pieprzem, gotować na małym ogniu ok. 20 minut.

Filety rybne oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do zupy. Posypać natką i koperkiem, dodać sok z cytryny, wymieszać, gotować jeszcze 10 minut. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Re: Zupa rybna z selerem

: pn, 2 listopada 2009, 14:44
autor: doox
Witaj Anno po dlugiej przerwie!

Re: Zupa rybna z selerem

: pn, 2 listopada 2009, 21:51
autor: annacz1
Witam.
dawno mnie tu nie było czy ktoś tęsknił? :D

Re: Zupa rybna

: pn, 2 listopada 2009, 21:59
autor: annacz1
Zupa rybna


Z kuchni rosyjskiej.

Składniki na 10 porcji:

- 1 kg karpia, lina lub szczupaka,
- 1 kg płoci, okoni lub karasi,
- liść laurowy, ziarenka pieprzu,
- 3 cebule, pietruszka, seler,
- ziele angielskie, 1/2 cytryny,
- łyżka natki, szklanka białego wytrawnego wina, marchew



Przygotowanie:

1. Ugotować wywar z warzyw i przypraw korzennych. Dodać drobne ryby (płoć, karaś im więcej rodzajów drobnych ryb, tym lepiej) i gotować około 30 min. Przecedzić. Do wywaru włożyć większe ryby i gotować kolejne 35 min, po czym delikatnie wyjąć ryby z wywaru.
2. Ryby obierać z ości. Mięso pokroić i ponownie włożyć do zupy razem z plasterkami cytryny i plasterkami marchewki. Dolać wino i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Gorącą zupę rozlać do talerzy lub bulionówek. Posypać posiekaną natką. Podawać z pieczywem.