Spearfishing.pl

Polski Portal Łowiectwa Podwodnego - Forum dyskusyjne
Obecny czas: Sob, 4 Wrzesień 2010, 23:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: PALENIE PAPIEROSÓW
PostWysłany: Pon, 22 Marzec 2010, 21:31 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
klimekkk napisał(a):
W autobusie ćwiczysz statyki? Rozumiem że chodzi o efektywne wykorzystanie czasu - ja np. ćwiczę ucząc się norweskiego ale to w domowym zaciszu. Czy ludzie nie patrzą na Ciebie jak na debila po pierwszych mocnych wdechach? :)
5.30 na siedząco, w nie idealnych warunkach to imponujący wynik!
Świerzego oddechu!

Z czasem się przyzwyczaili...jak się trafia jakiś świeżak ( przeważnie kobiety w słuszniejszym wieku) i lezie przez pół autobusu spytać się czy dobrze się czuję to mówię, że przyśniła mi się żona, a jak jest to pasażer/ka obok mnie to mówię, że tak reaguję na ciasnotę :mrgreen:
Najlepiej jest jak jadę do pracy rano - godzina ledwo po 5, ludzie albo zaspani, albo jeszcze dosypiają i nikt się nie wpatruje. A ten ryk autobusu, hałasy ludzi i niewygoda na zakrętach - z czasem nauczyłem się relaksować wykorzystując te hałasy :D

Profil E-mail  

PostWysłany: Pią, 26 Marzec 2010, 13:14 
Awatar użytkownika

Minęło nastepnych kilka dni bez smoły i tlenku wegla. Powoli przestawiam sie na epapierosa...

W tym czasie (od poniedziałku) miałem na basenie 2 treningi - jeden to typowe dynamiki, a drugi bardziej statyki i spacery po dnie.

Na obu wyniki nadal gorsze niz normalnie - dynamiki w sumie niedużo gorsze, ale bardziej 'wymęczam' dystanse treningowe, a statyki róznego rodzaju (na wdechu, na wydechu, spacery na dystans) gorsze o około 20 % niz przeciętnie. Podobnie jest nadal ze statykami na sucho. Z kolei walking apnea (chodzę z reguły z miejsca pracy na stołówkę nie oddychając) - o dziwo tutaj osiągane dystanse sa bez zmian.

Pierwsza obserwacja więc - po odstawieniu smoły i tlenku węgla ( nie nikotyny), w pierwszym okresie (ok 1 tydzień) wyniki w statyce pogarszają się u mnie ok. 20%, wyniki w dynamice sa niewiele ( może 5-10%) gorsze, za to dużo trudniej walczy sie z dystansem.

Profil E-mail  

PostWysłany: Pią, 26 Marzec 2010, 13:16 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce
Brawo, bądź wytrwały.

Mnie interesuje co będzie już za np pół roku :)

Profil E-mail  

PostWysłany: Pią, 26 Marzec 2010, 13:21 
Awatar użytkownika

Mam zamiar opisywać co się będzie działo dotąd aż wyniki nie wrócą do poziomu sprzed odstawiania analogów i nie poprawię choć po jednym PB w swoich takich tam wydumanych konkurencjach statycznych i dynamicznych :wink:

Mnie tez to pisanie pomaga w niepaleniu analogów bo jak juz tak tutaj piszę to głupio by sie było poddać....Chociaz nie przesądzam co będzie, bo sa momenty (wcale nie mniej), gdy ciężko mi jest bez porządnego strzała smoły w płucka...

Profil E-mail  

PostWysłany: Pią, 26 Marzec 2010, 17:51 

:clap: :clap: :clap:

Profil E-mail  

PostWysłany: Nie, 28 Marzec 2010, 20:50 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Bruner ja już - albo dopiero 15 dni bez smoły! Nie mam zamiaru nigdy więcej - po 20 latach - życze powodzenia

Profil E-mail  

PostWysłany: Nie, 28 Marzec 2010, 21:22 
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Zapisuj wyniki codziennie żeby można było stworzyć wykres obrazujący zmiany rzeczywiste. Trzymam kciuki, mnie się udało parę lat temu przy stresującej pracy...tobie też się uda :-)

PostWysłany: Nie, 11 Kwiecień 2010, 23:18 
Awatar użytkownika

maczek napisał(a):
Wypaliłem w życiu 4 papierosy, pierwszy z ciekawości, pozostałe po pijaku na imprezie ;P Nie posmakowało mi. Moi rodzice palili przez ponad 20 lat. Mama nawet paliła jak była w ciąży ze mną :D Oboje rzucili z dnia na dzień, bez żadnych leków, nicorette czy podobnych. Jedyne co pamiętam, to że tato zwiększył spożycie mentosów po odstawieniu fajek ;) Może to jest ten magiczny środek? ;)

PS. Od dawna zastanawia mnie jedna kwestia - każdy palacz mówi, że papierosy go uspokajają, podczas gdy palenie tak naprawdę drastycznie podnosi ciśnienie krwi i przyspiesza pracę serca. To jak to jest? :P

Jak jesteś zdenerwowany, pojawia się stres organizm szuka "lekarstwa"/"wyjścia z sytuacji", a że jest uzależniony od nikotyny, to potęguje się uczucie braku nikotyny no i musisz zapalić... wtedy się "uspokajasz", gasisz swój "wewnętrzny niepokój organizmu", jednak dalej jesteś wkur***** jakąś niemiłą sytuacją.

Ja paliłem przez chyba 3 lata ciężko powiedzieć bo paliłem wszystko co się dało i w dużej ilości... zaczynając od sheeshey, przez cygaretki i cygara, potem skręcałem sobie papierochy, potem już paliłem po paczce dziennie. Pewnego dnia stwierdziłem "jadę za 3 dni do chorwacji i chcę zrobić 30m" więc wypaliłem co mi zostało i przestałem palić. To trwało do świąt (jakieś 4 miesiące), na święta wróciłem do domu rodzinnego, czyli imprezy ze starymi znajomymi i znowu zacząłem palić i tak paliłem przez miesiąc i znów przestałem... tym razem na dobre i nie palę do teraz. Na pewno czuję się lepiej, mogę się przebiec i nie złapać zadyszki, nie śmierdzę papierosami, kasy więcej.

Palenie to syf(zdrowie, estetyka, finanse), ale z drugiej strony lubię palić... więc mówię sobie, że jak będę miał 60 lat to zacznę palić, a teraz zajmę się nurkowaniem.

Palenie ciężko rzucić, przez pierwsze tygodnie miałem straszny głód, ale trzeba sobie powiedzieć NIE. Trzeba to potraktować jak trening silnej woli i trzeba naprawdę chcieć. To tak jak ze statyką... musisz zapalić - musisz wziąć oddech, ale mówisz sobie jeszcze nie, wytrzymaj. Najlepiej sobie samemu wewnętrznie pomyśleć o tym i nawbijać sobie, że jest się słabym ************ (dużo obelg), że nie umiesz panować nad swoimi decyzjami i jeśli na prawdę czegoś chcesz to to zrób. Ja w ten sposób rzuciłem.

Ale rzucić to jeszcze połowa sukcesu... potem jest jeszcze walka z tym żeby nie zapalić ani jednego... NIGDY. Jeżeli siedzisz przy piwie z kumplami i wszędzie dym w powietrzu i nagle nachodzi cię ochota na papierosa, to musisz sobie odmówić, a jeśli kiedykolwiek zdarzy ci się zapalić to powinieneś mieć wobec siebie duuuże wyrzuty... bo zadziałałeś wbrew sobie i własnej decyzji... zdradziłeś sam siebie. To jest takie bycie faszystą wobec samego siebie... jak reżim treningowy, np. bieganie, nie chce ci się, ale mimo to idziesz biegać itp.

Rzucenie palenia leży w naszej głowie, do puki sam w pełni do tego nie dojdziesz i nie wywalczysz tej decyzji sam w sobie to nie rzucisz.

Profil E-mail  

PostWysłany: Nie, 27 Czerwiec 2010, 12:17 

Miejscowość: Pomorskie
allan Car "Łatwy sposób na rzucenie palenia"
Dla zainteresowanych moge przesłac w pdf'ie

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość