do faszerowanych potrzebujemy duże okazy
Kalamary nadziewane
[kalamarakia gemista]
4-5 porcji
czas duszenia około 45 minut
1,5 kg dużych kalamarów
1 szklanka ryżu
2 duże posiekane drobno cebule
1/2 szklanki oliwy
pęczek koperku,sól,pieprz,troche octu
kalamary dokładnie czyścimy-wyjmujemy [kość]
możemy usunąc twarde skóry.
oddzielone macki kroimy w bardzo drobną kostkę
i smażymy na oleju z cebulką
po kilku minutach dodajemy troche oliwy,sól i pieprz do smaku
smażymy i znów po kilku minutach dodajemy posiekany koperek i ryż
ciągle mieszając dolewamy około pół szklanki wody
kiedy ryż wchłonie cały sos dodajemy łyżeczkę octu.
[możemy dodac też-czosnek,wino, przecier pomidorowy,liscie laurowe]
zależ to od naszej wyobrazni i smaku.
mieszamy stale do czasu uzyskania odpowiedniej masy
nadającej sie do faszerowania tuszek kalamarów.
gotowym farszem nadziewamy kalamary,zostawiając jednak troche miejsca
na ryż, który jeszcze zwiekszy swoja objętość.
zaszywamy nitką lub spinamy dokładnie wykałaczką.
układamy wszystkie w garnku,zalewamy do połowy wodą z odrobina oleju
i dusimy około 45 minut.
zdjecie gotowej potrawy dorzucę kiedy znów zawitają na stół.
smacznego ,pozdrawiam.