Zuppa di cozze (tak sie nazywa po wlosku )
jest to prosty przepis ja jem to prawie codziennie (malze zbieram w mozu adriatyckim )
1 Zbieramy i czyscimy (tylko z wieszchu nie otwieramy malzy)
2 Wzucamy do garka lub duzej patelni
3 Dodajemy kilka zabkow czosnkyu i troche papryki ostrej (mozna ta malutka pikantna lub ta sypana)
4 Wlewamy pol szklanki oleju (w zaleznosci od ilosci malzy ,ja dodaje szklanke na jakies 2 - 3 kg malzy,szklanka we wloszech to jakies 3/4 naszej szklanki)
5 Przykrywamy i smazymy mieszajac od czasu do czasu okolo 15 min
6 Po okolo 15 min dodajemy w miare duzo drobno pokorojonej zielonej pietruszki i smazymy jeszcze okolo 5 min.
7
GOTOWEJest to taki prosty i szybki przepis na malze ,do tego robimy tak zwane bruszkietki czyli pieczony chleb w piekarniku (najlepszy przysmazany na grillu )
Sosik z malzy z chlebkiem pieczonym palce lizac.
Pozdrawiam wszystkich