[Komputer] Sporasub SP1 - wada konstrukcyjna

Wszystko co dotyczy sprzętu do free, noży, bojek, komputerów nurkowych, etc.

Moderator: doox

Sorcerer001
Posty: 111
Rejestracja: ndz, 13 lipca 2014, 12:20
Lokalizacja: Wyspy Kanaryjskie // Fuerteventura
Kontaktowanie:

[Komputer] Sporasub SP1 - wada konstrukcyjna

Postautor: Sorcerer001 » ndz, 1 kwietnia 2018, 18:24

Krotko i na temat.

Sporasub SP1 to jest tak awaryjny komputer, a mimo to w necie po angielsku jest o tym cisza. Po hiszpansku wyskakuje kilkanascie stron opisujacy problem z przyciskami ktore przestaja dzialac po jakims czasie.

Moj Sporasub SP1 wytrzymal 1 rok, 3 miesiace temu padl mi LAP/RESET, tydzien temu MODE (akurat w czasie kiedy robilem 40+ I musialem pozyczyc komputer od partnera) Nie mial lekko przez ten rok mimo to mogl miec gorzej gdyz mimo roku przerwy od pracy duzo podrozowalem zamiast siedziec co drugi dzien w wodzie. Srednio bylem w tamtym roku podejrzewam jakies 60-80dni polowac.

Zobaczymy co powie decathlon, bo na pewno pojdzie na rekojmie jesli znajde rachunek, tyle ze musze wyslac go do Polski :evil:
Jak zapytalem na grupie tutejszych lowcow gdzie na samej Fuercie mamy ponad 120 osob to znalazlo sie ponad 10 osob z tym samym problemem. Nawet nie pytalem na ogolnej wyspiarskiej gdzie jest nas ponad 1200+, skala problemu jest wiec spora u osob ktore poluja CZESTO, a jest to jeden z podstawowych komputerow uzywanych przez ludzi.

O ile komputer jest na gwarancji to podobno Omer nie robi problemu z naprawami, ale wiadomo, do czasu gwarancji. Wiec jesli ktos planuje cos na dluzej to radze sie zastanowic. Ja bede probowal oddac na rekojmie i zwrot kasy, doplace do czegos co moze wytrzyma dluzej.
AIDA ***
FIM 40,1m 1'35"
CWT 26.4m
STA 4'02" / DYN 2'24"

Cayman GI mod HF 100cm 2x14mm / Cayman GI 75cm 1x18mm

oldboy
Posty: 33
Rejestracja: ndz, 18 września 2016, 19:05
Lokalizacja: BB

Re: [Komputer] Sporasub SP1 - wada konstrukcyjna

Postautor: oldboy » ndz, 1 kwietnia 2018, 21:24

W moim bliźniaczym Pyle jest zepsuty przycisk mode więc to pewnie nie przypadek. Najważniejsze, że sam się przełącza w tryb nurkowania więc czas zanurzenia i głębokość pokazuje :) Ciekawi mnie czy naprawa w ogóle jest możliwa bo gdy oddałem go do zegarmistrza to stwierdził, że ustrojstwo jest z tych nienaprawialnych.

Sorcerer001
Posty: 111
Rejestracja: ndz, 13 lipca 2014, 12:20
Lokalizacja: Wyspy Kanaryjskie // Fuerteventura
Kontaktowanie:

Re: [Komputer] Sporasub SP1 - wada konstrukcyjna

Postautor: Sorcerer001 » pn, 2 kwietnia 2018, 00:54

Z tego co mi wyswietlilo po hiszpansku to przyciski sa magnetyczne(?), ale nie wiem do konca dlaczego dochodzi do problemow. W/g opinii i serwisu omera naprawiaja, ale wiadomo, trzeba wyslac do wloch i czekac... I tez tylko 2 lata gwarancji. Jak ktos jest w slonej wodzie 50-100 dni w roku to takie ustrojstwo mija sie z celem.
AIDA ***
FIM 40,1m 1'35"
CWT 26.4m
STA 4'02" / DYN 2'24"

Cayman GI mod HF 100cm 2x14mm / Cayman GI 75cm 1x18mm

oldboy
Posty: 33
Rejestracja: ndz, 18 września 2016, 19:05
Lokalizacja: BB

Re: [Komputer] Sporasub SP1 - wada konstrukcyjna

Postautor: oldboy » wt, 10 lipca 2018, 12:50

Koło miesiąca leżakowania mojego Pyle z rozładowaną baterią sprawiło, że przycisk działa normalnie. Wygląda na to, że to nie koniecznie mechanika :)

Awatar użytkownika
stargrass
Posty: 204
Rejestracja: ndz, 16 grudnia 2012, 11:38
Lokalizacja: Białystok

Re: [Komputer] Sporasub SP1 - wada konstrukcyjna

Postautor: stargrass » ndz, 15 lipca 2018, 12:32

Sorcerer, płukałeś go zawsze dokładnie w słodkiej wodzie po nurkowaniu? Ja zawsze jeszcze wciskam kilka razy wszystkie przyciski pod strumieniem wody żeby wypłukać stamtąd resztki soli. Mój Pyle działa bez zarzutu już ponad 5 lat.

Awatar użytkownika
Seba
Posty: 277
Rejestracja: pn, 25 października 2010, 21:47
Lokalizacja: Cork,Irlandia

Re: [Komputer] Sporasub SP1 - wada konstrukcyjna

Postautor: Seba » pn, 16 lipca 2018, 22:57

stargrass pisze:Sorcerer, płukałeś go zawsze dokładnie w słodkiej wodzie po nurkowaniu? Ja zawsze jeszcze wciskam kilka razy wszystkie przyciski pod strumieniem wody żeby wypłukać stamtąd resztki soli. Mój Pyle działa bez zarzutu już ponad 5 lat.

Ja raz nie wypłukanlem i przyciski zacięły sie jak by były zaklejone,ale odesłałem bo był na gwarancji.Ponad 3 tygodnie bez komputera w trakcie sezonu :eusa_wall:

Sorcerer001
Posty: 111
Rejestracja: ndz, 13 lipca 2014, 12:20
Lokalizacja: Wyspy Kanaryjskie // Fuerteventura
Kontaktowanie:

Re: [Komputer] Sporasub SP1 - wada konstrukcyjna

Postautor: Sorcerer001 » ndz, 22 lipca 2018, 23:21

stargrass pisze:Sorcerer, płukałeś go zawsze dokładnie w słodkiej wodzie po nurkowaniu? Ja zawsze jeszcze wciskam kilka razy wszystkie przyciski pod strumieniem wody żeby wypłukać stamtąd resztki soli. Mój Pyle działa bez zarzutu już ponad 5 lat.


Raczej zawsze, ale zegarki nie maja u nas lekko jak ktos jest w wodzie praktycznie 1-2x w tygodniu przez caly rok. Moj zeszly rok to bylo raczej 3-4x w tygodniu. Na 1200 osob na grupie lokalnej na whatsappie z problemem po roku-dwoch z SP1 bylo ponad 40 osob. Czesc odsylala do wloch, czesc kupowala cos nowego.
AIDA ***
FIM 40,1m 1'35"
CWT 26.4m
STA 4'02" / DYN 2'24"

Cayman GI mod HF 100cm 2x14mm / Cayman GI 75cm 1x18mm


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron